Followers

Monday, February 23, 2015

Ekuinoks Musim Bunga

Sekarang ni, kita telah menghampiri ke akhir bulan Februari. Ini bermakna bumi akan memasuki fasa sepertiga peredarannya mengelilingi matahari. Apabila memasuki bulan Mac, cuaca di negara kita (Malaysia) akan mengalami suhu yang agak tinggi daripada biasa.
 Fenomena ini terjadi kerana negara kita, iaitu Malaysia terletak di garisan khatulistiwa yang mana pada bulan Mac ini, matahari berada di garisan khatulistiwa. Oleh sebab itu, negara-negara di sekitar garisan khatulistiwa seperti Malaysia, Singapura, Filipina, Selatan Thailand dan Vietnam mengalami cuaca yang agak panas pada bulan Mac hingga Mei. Situasi ini dinamakan ekuinoks musim bunga, iaitu di hemisfera utara ketika itu mengalami musim bunga.Negara-negara seperti England dan negara Eropah yang lain ketika bulan Mac hingga Mei diwarnai dengan pelbagai bunga yang cantik! 


Berdasarkan gambarajah di atas, ekuinoks berlaku 2 kali dalam setahun iaitu pada kedudukan I yang di panggil ekoinoks musim bunga dan kedudukan III yang dipanggil ekuinoks musim luruh.

No comments:

Post Berkaitan Plugin for WordPress, Blogger...