Hayatilah....

advertorial

Followers

Friday, December 28, 2012

Latihan : Graf Bar Mudah




Taburan Hujan Bandar Z Pada Tahun 2000
Bulan
J
F
M
A
M
J
J
O
S
O
N
D
Hujan (mm)
40
50
55
65
50
40
50
50
65
60
65
60



 Berdasarkan jadual di atas, lukiskan sebuah graf bar mudah dengan
menggunakan skala 1 cm mewakili 5 mm.

Skema pemarkahan :

Tajuk (T)                     = 1
Skala  (S)                   = 1
Paksi  X (Px)             = 1/2
Paksi Y (Py)              = 1/2
Petunjuk                    = 1
Plotan (Bar)                 =  4


Max ~ 8 markah

Tuesday, December 25, 2012

1st Giveaway Cheeze Maz Sempena iPhone 5 Gadget Impian



Sesiapa nak join sila ke link di atas

Dan 

Klik  "Share Button" (Facebook / Tweeter/ Google) bagi entry di bawah
Klik gambar di bawah untuk ke entri itu...



Jom join ramai-ramai...baru seronok!

Tuesday, December 11, 2012

Segmen Blogwalking Cuti Sekolah

Sesiapa nak join klik banner di atas ya!

Tarikh tutup : 20/12/12

Ganjaran  : Blog Review oleh Miss Bloggie (penganjur segmen)

***Blog Miss Bloggie (Farah) ~ ringan !!***

Monday, December 10, 2012

Segmen : Pencarian Blogger Baru

 

Sesiapa nak join sila klik banner di atas

Tarikh Tutup: 31/12/12(tertakluk kepada perubahan)

Follower sekarang : 215

Tuesday, December 4, 2012

Ciri-ciri tumbuhan/hutan taiga/konifer/pokok tirus/boreal


http://www.marietta.edu/~biol/biomes/images/taiga/taiga_500.jpg
Gambar peta dari blog berikut : klik sini






 Peta di atas menunjukkan lokasi kawasan hutan taiga/konifer/pokok tirus/boreal. Berikut diberikan ciri-ciri hutan taiga :


~ Pokok berbentuk kon

~ Daun berbentuk jarum/tebal/liat/berlilin

~ Batang lurus (ciri yang sama dengan hutan hujan tropika!)

~ Kulit batang tebal / berdamar

~ Akar yang menular tidak jauh daripada permukaan

~ Biji benih dalam kon yang keras

~ Tumbuhannya berkayu lembut

~ Spesis pokok kurang

~ Tumbuh-tumbuhannya jarang

~ Tumbuhannya bersifat dirian tulen

~ Malar hijau (ciri yang sama dengan hutan hujan tropika!)

Sunday, December 2, 2012

QUICK GIVEAWAY BY SUKKA & IZZAH ISMAIL

 

 Sesiapa nak join sila klik banner di atas!

Saya tag :


Tarikh tutup : 7 Disember 2012

Thursday, November 29, 2012

BE atau CPUV (Cost Per Unique Visit) Terbaru


Selain BE Sime Darby The Apartment yang diperolehi sejak 18 Oktober, 2012 yang masih bertahan hingga kini, pihak nuffnang juga telah menghadiahkan satu lagi CPUV kepada blog ini iaitu Maxis Wirelesss Broadband (lihat gambar). BE ini diperolehi baru lagi iaitu pada 12 November, 2012 dan duit terkumpul pun hanya sedikit iaitu sekitar RM0.50.

Walaupun sedikit tetap bersyukur....terima kasih nuffnang kerana sudi memilih blog ini yang pengunjungnya tak lah ramai hanya sekitar 20 hingga 30 orang sahaja dalam sehari! Ini pembakar semangat untuk blog picisan ini terus ber blogging!

Wednesday, November 14, 2012

Segmen BW Cuti-Cuti By Emas Putih





Sesiapa nak join klik kat sini

Tarikh segmen : 13.11.12/00.00am - 26.11.12/11.59pm (2 Weeks)

Hadiah : RM10 topup untuk 3 blogger bertuah by random.

Tuesday, November 13, 2012

GA-Hadiah Dari Love Is All Around

 


 Sesiapa nak join sila klik gambar banner di atas ya...

Syaratnya kena jawap teka teki

Hadiah yang hendak diberi kepada suaminya...

Jawapan saya : Lap Top Jenama ACER
Berharga RM1,999

Tarikh tutup : 19/11/2012 

Jom join ramai-ramai...main teka teki
mana tahu betul dapat hadiah!

Sunday, November 11, 2012

BE yang masih bertahan ...


Sebelum ini adalah beberapa BE yang bermain-main di blog ni, tapi sekejap aje..duit terkumpul pun tak banyak. Hanya dalam lingkungan RM1 hingga RM3 aje. Tapi lama lepas tu sudah bertukar menjadi ME...:(

Namun bersyukur amat-amat kerana masih terdapat BE yang masih bertahan sehingga kini, walaupun duit terkumpul tak banyak, iaitu sekitar RM 3.00++ adalah juga kan...hehehe:) BE itu ialah The Apartment dari Sime Darby. Dulu kalau sebut Sime Darby, mesti dikaitkan dengan hasil getah seperti tayar sime darby. Wah! kini Sime Darby telah melebarkan sayapnya dalam bidang harta tanah pula...

Nak tahu lebih lagi tentang Apartment ini, silalah klik ya...iklannya dalam blog ini.

Monday, November 5, 2012

Pulau Haba ~ Langkah mengurangkan kesan pulau haba





Antara  langkah-langkah untuk mengurangkan kesan fenomena pulau haba di bandar-bandar besar ialah

~     Memperbanyakkan kawasan hijau

~     Mewujudkan lebih banyak tasik / badan air di bandar
~     Mengurangkan pembinaan bangunan pencakar langit

~     Mengurangkan penggunaan bangunan  berdindingkan kaca

~     Mewajibkan kilang memasang alat penapis  asap

~     Kuatkuasa undang-undang / mengenakan denda berat kepada  kilang yang membebaskan banyak asap
~     Kempen kongsi kereta ke tempat kerja

~     Kempen penggunaan petrol tanpa plumbum

~     Menggunakan insinerator untuk membakar sampah

  Menggunakan kenderaan awam

  Mengantikan penggunaan bahan api fosil dengan tenaga mesra  alam


Sunday, November 4, 2012

Year End Giveaway 2012

 

Sesiapa nak join, sila klik gambar banner di atas ya...

Tarikh tutup : 25 Disember 2012

Nak tag semua follower saya join GA ni...
Jom join ramai-ramai baru meriah...
Tambahan hadiahnya pun menarik!


SEGMEN: AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER


Sesiapa nak join, sila klik gambar banner kat atas tu ya!

Tarikh tutup : JUMAAT 9/11/2012 jam 11.00 malam

Jom join ramai-ramai, meriahkan lagi dunia blogging!
 

Pulau Haba ~ Kesannya terhadap alam sekitar



Antara kesan-kesan akibat fenomena pulau haba terhadap alam sekitar ialah

~     Peningkatan suhu

~     Kelembapan bandingan  rendah

~     Kadar kehilangan air dari badan tinggi / rehaidrasi tinggi

~     Kadar penggunaan pendingin hawa meningkat

~     Menjejaskan aktiviti seharian penduduk

~     Tekanan udara menjadi rendah 

~     Pergerakan udara agak terbatas

~     Gas oksigen berkurangan

~     Gas karbon dioksida meningkat


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...