Followers

Tuesday, May 23, 2017

Cadangan mengurangkan masalah pengangkutan awam

Antara cadangan yang boleh diambil untuk mengurangkan masalah pengangkutan awam ialah

1. Kuat kuasa undang-undang ~ Tindakan tegas perlu diambil terhadap pemandu bas yang melakukan kesalahan yang berulang-ulang. Denda atau penjara boleh dikenakan terhadap pemandu tersebut.
Pihak JPJ boleh mengenakan denda atau mengeluarkan saman kepada bas/van sekolah yang mengeluarkan asap hitam yang mencemarkan udara.

Terkini, di beberapa persimpangan lampu isyarat dipasang CCTV atau/dan kamera AES. Semua ini bertujuan memantau pengguna-pengguna jalan raya supaya mematuhi peraturan jalan raya terutamanya bagi mengelakkan pemandu melanggari lampu isyarat merah! 

2. Penggunaan petrol tanpa plumbum ~ Penggunaan petrol tanpa plumbum dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam pelepasan asap kenderaan. Langkah ini dapat mengurangkan masalah pencemaran udara terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Pulau Pinang

3. Penapis asap /Catalytic converter ~ Bagi mengurangkan pembebasan asap hitam oleh pengangkutan awam seperti bas dan teksi yang menggunakan minyak diesel, penggunaan penapis asap amat dialu-alukan. Dengan ini, asap yang dibebaskan telah ditapis dan merupakan asap yang tidak mencemarkan udara.

4. Mengurangkan kos operasi (contoh; subsidi diesel dan alat ganti) ~ Bagi mengatasi masalah tambang yang tinggi, pihak kerajaan boleh memberi subsidi diesel. Dengan ini, diharap tambang pengangkutan awam (contohnya bas dan teksi) dapat dikurangkan.

5. Penggunaan bahan api alternatif (contoh; NGV, elektrik, tenaga suria)  ~ Dalam usaha mengurangkan pencemaran udara akibat pelepasan asap hitam dari kenderaan bermotor (bas, lori, teksi dan sebagainya), penggunaan bahan api alternatif yang mesra alam amat digalakkan. Contohnya, menggunakan diesel kelapa sawit, kereta  hibrid (menggunakan bateri) dan tenaga suria.  

6. Kursus pemanduan berhemah ~ Kemalangan di jalan raya dapat dielakkan jika pemandunya memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati. Oleh itu, pihak syarikat bas ekspres atau pihak kerajaan boleh mewajibkan pemandu bas/van/teksi mengikuti kursus pemanduan berhemah dengan tujuan memberi kesedaran tentang tanggungjawab mereka terhadap keselamatan penumpang dan mematuhi peraturan jalan raya.

7. Kempen Alam Sekitar ~ Bagi melindungi alam sekitar dan mengurangkan pencemaran udara,  kempen berbasikal boleh dilancarkan. Contohnya, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menganjurkan Kempen Berbasikal Kali Ke 12 sempena Hari Alam Sekitar Sedunia pada tahun 2012. ( Link : Sinar Harian ).

8. Kempen Berkongsi Kereta ~ Bagi mengatasi kesesakan lalu lintas, terutama pada waktu puncak, kerajaan boleh menggalakkan kempen berkongsi kereta sebagaimana yang dijalankan di negara Singapura. 

21 comments:

Neetasha Jay said...

thank u so much.... u really helped me........

Anonymous said...

saya ingin bertanya apakah yang dimaksudkan dengan dasar pembangunan kerajaan? adalah ia boleh dijadikan sebagai penyelesaian kepada kenderaan lama?

teratai said...

Boleh. Baru2 ni kerajaan ada cadangkan penggunaan kereta exora utk dijadikan teksi. Ini satu cara meningkatkan perkhidmatan teksi di negara ni.

Anonymous said...

terima kasih...kerana membantu saya..

Anonymous said...

Tq so much! sangat2 membantu. :)

awang soh said...

Kalau dah bas tak ramai penumpang, gunakan van akan menjimatkan kos operasi. patut juga era bas bagi laluan tertentu digantikan dengan van saja (untuk muatan 15 orang misalnya. maksud saya bas perjalanan jarak sederhana.

salma hamat said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Thank youuu😃😃

Unknown said...

Thank youuu😃😃

Unknown said...

Thank youuu😃😃

Muhd Arrif said...

Thank you so much

Nur An Nisa said...

Thanks..

Nur An Nisa said...

For the..information

Fatayat Dakwah said...

This is wht im looking for . Omg tq

teratai said...

WC

Unknown said...

tq..kerana dapat menyenangkan saya utk membuat kerja kursus geografi saya :D

Unknown said...

Ape maksud kos operasi secara terperinci

Unknown said...

banyak membantu tq for helping☺☺

Nathania Cassandra said...

oml thanks yall
helped a ton!

Unknown said...

Thanks you giving this note

Unknown said...

Thanks you giving this note

Post Berkaitan Plugin for WordPress, Blogger...