Saturday, June 29, 2013
Ikan singgang
Musim jerebu ini, ramai betul orang tak sihat jadi selera makan pun terjejas! Termasuklah anak-anakku yang batuk dan selsema. Nak masak yang pedas-pedas kasihan pula rasanya. Jadi masak ajelah ikan singgang yang masam-masam sikit supaya bertambah selera makan mereka. Ikan singgang ini mudah aje cara memasaknya.
Bahan utama ~ 1 ekor ikan aye (tongkol)
Bahan kuah :
4 ulas bawang putih
1 labu kecil bawang besar (merah)
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
4 keping asam gelugur
Air secukupnya.
Cara masak : Satukan semua bahan + garam +gula secukup rasa. Bila mendidih matikan api. Siap untuk dimakan bersama-sama nasi putih dan ikan goreng/ayam goreng.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment