Followers

Sunday, June 30, 2013

Jerebu

Jerebu merupakan satu fenomena cuaca akibat tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab. Antara punca-punca berlakunya jerebu ialah

1. Pembakaran terbuka.

Pembakaran ladang-ladang kelapa sawit di Riau dan selatan Sumatera telah menyebabkan kejadian jerebu yang teruk bagi negara Malaysia terutamanya di Muar dan Ledang di Johor. 

2. Pelepasan asap kilang.

Pelepasan asap kilang juga menyebabkan kejadian jerebu terutamanya di kawasan perkilangan kelapa sawit dan getah.

3. Pelepasan asap dari stesen jana kuasa elektrik terma

Asap yang dilepaskan dari stesen jana kuasa elektrik terma yang menggunakan bahan api gas asli, petroleum dan arang batu juga cenderung menyebabkan jerebu. Contohnya di Paka, Terengganu yang menggunakan gas asli sebagai bahan bakarnya telah menyebabkan kejadian jerebu.

4. Pelepasan asap kenderaan.

Peningkatan kenderaan bermotor seperti bas, lori dan kereta di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur juba boleh membawa kepada kejadian jerebu. Pengangkutan awam seperti bas dan lori yang menggunakan minyak diesel telah melepaskan asam hitam yang cenderung mencemarkan udara dan jerebu.

5. Pembakaran terbuka dari sektor rumah tangga.

Sikap sesetengah penduduk yang sering membakar sampah sarap dan daun-daun kering, juga menyumbang kepada kejadian jerebu.

6. Pembakaran jerami oleh petani padi sawah.

Setelah selesai musim menuai, kebanyakkan petani membakar jerami dengan tujuan menyuburkan tanah. Tetapi tindakan ini boleh membawa kepada kejadian jerebu.

7. Pembakaran hutan.

Pembakaran hutan sama ada secara sengaja atau tidak, telah menyebabkan pencemaran udara dan jerebu yang teruk. Kita dikejutkan dengan berita kebakaran hutan yang mengorbankan nyawa manusia dan memusnahkan hutan dalam skala yang besar akibat kecuaian manusia seperti membuang puntung rokok atau tidak memadamkan api memasak di kawasa perkhemahan. Keadaan bertambah teruk dengan cuaca kemarau yang melanda kini.

Berikut adalah nilai IPU untuk kualiti udara :

Nilai IPU Kualiti udara
0 - 50 Baik
51 - 100 Sederhana
101 - 200 Tidak sihat
201 - 300 Sangat tidak sihat
301 - 400 Berbahaya
401 - 500 Sangat berbahaya
Lebih 501 Darurat

link : Jerebu - Wikipedia Bahasa Melayu

No comments:

Post Berkaitan Plugin for WordPress, Blogger...