Followers

Friday, July 19, 2013

Punca-punca Pencemaran Udara Dan Langkah Mengatasinya

Baru-baru ini, negara kita dilanda jerebu yang teruk akibat pembakaran ladang kelapa sawit di negara Indonesia (selatan Sumatera dan Riau). Sebenarnya jerebu ini adalah satu fenomena pencemaran udara. Banyak punca yang menyebabkan pencemaran udara. Antaranya ialah

1. Pembebasan asap kilang yang mengandungi gas-gas beracun seperti karbon dioksida, karbon monoksida dan nitrogen oksida.Asap yang dikeluarkan juga bewarna hitam dan berjelaga yang boleh mencemarkan udara persekitarannya.

Langkah mengatasi : Meninggikan serombong asap sehingga 30 meter dan meletak penapis asap. Dengan ini asap yang dibebaskan telah dirawat. Pihak pengilang yang engkar, boleh diambil tindakan undang-undang seperti denda dan penjara.

2. Pembebasan asap kenderaan bermotor. Kenderaan awam seperti bas, lori dan teksi menggunakan minyak diesel kerana harganya yang lebih murah. Namun penggunaan minyak diesel ini menyebabkan asap yang terhasil dan dibebaskan adalah bewarna hitam dan mencemarkan udara, disamping baunya yang menyakitkan hidung.

Langkah mengatasi : Menggalakkan penggunaan petrol tanpa plumbun dan memasang alat catalytic converter pada enjin kenderaan untuk mengurangkan pengeluaran asap. Di Kuala Lumpur, penggunaan kereta api elektrik seperti LRT, ERL, Komuter dan Monorel berjaya mengurangkan pencemaran udara. Ini kerana kereta api elektrik ini merupakan sistem pengangkutan yang bersifat mesra alam sebab tidak mengeluarkan asap hitam!

3. Pembakaran bahan api fosil di stesyen jana kuasa elektrik terma. Apabila bahan api fosil yang terdiri dari petrolium, gas asli dan arang batu dibakar, asap hitam akan dilepaskan di stesyen jana kuasa berkenaan. Contohnya, pencemaran udara di Paka dan Bintulu  adalah kerana pembakaran gas asli di stesyen jana kuasa terma di Paka dan Bintulu.

Langkah mengatasi : Penggunaan tenaga alternatif yang mesra alam seperti kuasa hidro elektrik, biomas dan tenaga suria.  Negara kita telah menuju ke arah ini apabila beberapa pusat tenaga suria telah dibina di Teluk Ewa, Langkawi dan Ulu Tembeling, Pahang.

4. Pembakaran jerami di kawasan pertanian padi sawah. Bagi menjimatkan kos, kebanyakan pesawah membakar jerami padi setelah musim menuai. Keadaan ini menyebabkan pencemaran udara di kawasan tersebut seperti yang sering berlaku di Dataran Kedah dan Dataran Kelantan suatu ketika dahulu.

Langkah mengatasi : Sisa pertanian seperti jerami padi boleh dijadikan sumber untuk tenaga biomas seperti yang digunakan oleh Kilang Beras di Alor Setar.

5. Pembakaran ladang kelapa sawit sebagaimana yang dilakukan oleh pemilik ladang di Sumatera dan Riau baru-baru ini. Kesannya bukan hanya menyebabkan pencemaran udara tetapi juga kejadian jerebu yang amat teruk.

Langkah mengatasi: Hampas kelapa sawit boleh dikitar semula seperti dijadikan baja kompos dan makanan ternakan. Lidinya boleh dijadikan penyapu.

6. Pembakaran terbuka di kawasan perumahan. Walaupun kegiatan ini tidak melibatkan kawasan yang luas, tetapi telah menyebabkan pencemaran udara di kawasan perumahan berkenaan.

Langkah mengatasi : Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) telah menetapkan hari-hari tertentu untuk mengangkut bahan-bahan buangan pepejal di kawasan perumahan. Diharap usaha ini dapat mengurangkan pembakaran terbuka yang dilakukan oleh penduduk perumahan.

7. Kebakaran Hutan. Kejadian jerebu yang melanda kawasan perumahanku baru-baru ini kerana kebakaran hutan gambut secara semulajadi akibat pancaran matahari terik dan cuaca panas. Hutan gambut ini terbakar apabila menjelangnya petang sehingga ke malam, menyebabkan kawasan perumahan berhampiran dipenuhi debu-debu bewarna hitam dan bau asap yang menyesakkan pernafasan.  

Langkah Mengatasi : Pihak Jabatan Kaji Cuaca telah mengambil langkah membentuk awan tiruan dengan tujuan menurunkan hujan. Dengan Rahmat Allah yang telah menurunkan hujan telah menghapuskan kejadian jerebu ini. Syukur alhamdulillah kepada MU Ya Rabb. 
  


26 comments:

Chang Kian Hong said...

Terima kasih kerana membantu saya dalam pelajaran.

Chang Kian Hong said...

Terima kasih kerana membantu saya dalam pelajaran.

teratai said...

Gembira dapat membantu!

Amirul Syazwan said...

Thanks for the information :)

teratai said...

WC :)

Madam Wong said...

thank you so much,it had helped me for the geography project

sheyley chong said...

thanks for the information.Its help me soo much in geo folio.Thanks again...

peeriya neymar said...

10q a lot 4 d information......

nadia arsad said...

woohoo .. chaiyokk

bbvip chloe said...

cikgu ..tak de kesan pencemaran udara ke??

Anonymous said...

Tq so much cikgu

Farahin Fadzil said...

izinkan saya unutuk jadikan rujukan untuk pt3 saya. tq

Miera Syazana said...

10Q !

Nurintan Syariez said...

so useful for my Biology folio. thanks a lot

haervin king said...

Terima kasih

PRAKASH RAJ said...

Tq so much..

MohammaD SaiFul said...

thanks so much!!! it's help me to finish my essay!!!

Kleen Diesel said...

Kami mempunyai penyelesaian untuk membanteras kegiatan penyeludupan diesel bersubsidi ini. Produk kami adalah emulsi diesel dengan air adalah produk diesel ditambah nilai seperti yang dihasilkan oleh syarikat minyak ternama Aquadiesel (Shell) dan Aspira (BP).

MN Fuel Solutions Sdn Bhd mempunyai paten dalam menghasilkan Kleen Diesel ini yang berkualiti.

Antara kelebihan Kleen Diesel:
1. Murah dari harga pasaran
2. Memberi lebih KM dengan pembakaran diesel lebih lengkap
3. Kurang opasiti asap dan pelepasan karbon, Nox
4. Pengecaman mudah untuk mengekang penyelewengan diesel
5. Mematuhi European Standard CEN CWA 15145: 2004

Sesuai untuk
1. Lori/Trailer/Jentera
2. Generator Diesel
3. Industri perkapalan

Terma
1. MOQ 1000 liter
2. Percuma penghantaran untuk 11000 liter ke atas di sekitar Lembah Klang
3. Cash Before Delivery (CBD)
Kapasiti Pengeluaran Kami: 50,000 liter sehari

TAWARAN TERHAD: Percuma sampel 50 liter Kleen Diesel apabila anda melawat fasiliti kami (Selagi stok masih ada)

Sila hubungi kami untuk temujanji mahupun pembelian di
MN Fuel Solutions Sdn Bhd
+603-7885 8663
Kompleks Kilang SME, Sunway Damansara

Bakal pelanggan asli dan ejen juga dialu-alukan.

Ashra fowmin said...

Terima kasih utk org yg buat benda ni...eloklah 2 in 1...dpt punca dan langkah mengatasi

teratai said...

Alhamdulillah dpt membantu

Puva 3136 said...

Terima kasih dapat membantu...😀

Unknown said...

Thank you bossku
Unknown said...

Thank you bossku
Unknown said...

Tq... 😁

Amin said...

Gempak dhooooo

Angkasa Bola said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Post Berkaitan Plugin for WordPress, Blogger...